De beste plaats om goedkope LP’s te scoren

De beste plaats om goedkope LP’s te scoren

Vinylplaten hebben de laatste jaren een enorme comeback gemaakt, en met reden. Het warme, analoge geluid heeft iets speciaals dat je met digitale muziek niet kunt evenaren. Maar met de heropleving van vinyl komt ook het probleem van de betaalbaarheid – nieuwe platen kunnen behoorlijk prijzig zijn. Daar komt de jacht op goedkope lp’s om de hoek kijken. Als liefhebber van vinyl heb ik talloze uren doorgebracht in platenzaken, op online marktplaatsen en bij garageverkopen om mijn collectie op te bouwen zonder al te veel geld uit te geven. In dit artikel deel ik mijn beste tips en favoriete plekken om goedkope vinylplaten te vinden. Of je nu een doorgewinterde verzamelaar bent of net begint, deze geheimen van insiders zullen je helpen een aantal geweldige aanvullingen op je collectie te scoren zonder een fortuin uit te geven.

Er zijn diverse online winkels waar je LP’s en CD’s kunt kopen. VindCD heeft een zeer uitgebreid assortiment! Dus VindCD is de beste plaats om goedkope LP’s te scoren.

Introductie tot LP-collectie

De eerste stap in het succesvol vinden van goedkope LP’s is het leren kennen van de wereld van vinylplaten. Als je nieuw bent in deze hobby, kan het overweldigend lijken om te weten waar te beginnen. Maar maak je geen zorgen, het is eigenlijk vrij eenvoudig.

Het eerste dat je moet weten is dat vinylplaten meestal worden geclassificeerd op basis van hun grootte en rotatiesnelheid. De meest voorkomende maten zijn 7 inch, 10 inch en 12 inch, terwijl de snelheden variëren van 33 1/3 toeren per minuut (rpm), 45 rpm en 78 rpm. De meeste LP’s die je tegenwoordig zult vinden, zijn 12 inch en 33 1/3 rpm.

Een andere belangrijke factor bij het verzamelen van vinyl is de staat van de plaat. Zorg ervoor dat je weet hoe je moet controleren op krassen, scheuren en andere schade. Deze factoren kunnen de afspeelkwaliteit van de plaat beïnvloeden en daarmee ook de waarde.

Ten slotte is het ook belangrijk om te weten wat voor soort muziek je wilt verzamelen. Er zijn talloze genres en subgenres, van rock en pop tot jazz en klassiek. Zorg ervoor dat je je richt op de muziek die je echt leuk vindt en waar je veel van wilt verzamelen.

Waar goedkope LP’s te vinden (bij VindCD!)

Nu je een beetje bekend bent met de wereld van vinylplaten, is het tijd om te praten over waar je goedkope LP’s kunt vinden. De beste plaats om goedkope LP’s te scoren:

Rommelmarkten en vlooienmarkten

Een van de beste plekken om goedkope LP’s te vinden, zijn rommelmarkten en vlooienmarkten. Hier kun je vaak dozen met oude platen vinden die voor een fractie van de prijs worden verkocht. Het kan even duren om door alle dozen te gaan, maar het is zeker de moeite waard als je een goede vangst kunt maken.

Een handige tip is om vroeg op te staan en als een van de eersten op de markt te zijn. Op deze manier krijg je de eerste keus uit de platen die beschikbaar zijn en voorkom je dat je in de menigte verdrinkt.

Kringloopwinkels en tweedehands winkels

Kringloopwinkels en tweedehands winkels zijn ook geweldige plekken om goedkope LP’s te vinden. Veel mensen schenken hun oude platen aan deze winkels, dus je kunt vaak verrassende vondsten doen. En omdat kringloopwinkels en tweedehands winkels vaak lage prijzen hanteren, kun je hier vaak een goede deal vinden.

Een ander voordeel van winkelen bij kringloopwinkels en tweedehands winkels is dat je ook andere vinyl gerelateerde items kunt vinden, zoals decoratieve platenhoezen en draaitafels.

Online marktplaatsen

Als je geen zin hebt om de deur uit te gaan, zijn online marktplaatsen zoals VindCD (de beste plaats om goedkope LP’s te scoren), eBay en Discogs geweldige plekken om LP’s te vinden. Hier kun je platen vinden van over de hele wereld en vaak voor veel lagere prijzen dan je in een platenzaak zou vinden.

Een belangrijke tip is om zorgvuldig de verkoper en de staat van de plaat te controleren voordat je koopt. Er zijn veel verkopers die hun platen verkopen als ‘goede staat’, terwijl ze in werkelijkheid behoorlijk beschadigd zijn. Zorg ervoor dat je de beschrijving en de foto’s zorgvuldig bekijkt voordat je koopt. Bij VindCD wordt altijd aangegeven hoe het met de conditie van een LP gesteld is. De beste plaats om goedkope LP’s te scoren is dan ook VindCD

Lokale platenzaken

Ten slotte zijn lokale platenzaken ook geweldige plekken om goedkope LP’s te vinden. Veel platenzaken hebben bakken met platen die tegen gereduceerde prijzen worden verkocht, evenals speciale aanbiedingen en promoties. De beste plaats om goedkope LP’s te scoren is natuurlijk VindCD!

Een voordeel van het winkelen bij lokale platenzaken is dat je de platen kunt zien en vasthouden voordat je koopt. Dit kan vooral handig zijn als je op zoek bent naar een specifieke persing of als je de staat van de plaat zorgvuldig wilt controleren voordat je koopt.

Het reinigen en bewaren van je LP-collectie

Nu je een aantal geweldige goedkope LP’s hebt gevonden, is het tijd om te praten over hoe je ze schoonmaakt en bewaart. Hier zijn enkele belangrijke tips:

Reinigen

Zorg ervoor dat je je platen regelmatig schoonmaakt om ze in goede staat te houden. Gebruik een zachte doek en speciale platenreinigingsvloeistof om de plaat voorzichtig schoon te maken. Zorg ervoor dat je de plaat niet beschadigt tijdens het reinigen.

Bewaren

Bewaar je LP’s op een koele, droge plaats om ze in goede staat te houden. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht en vocht. Je kunt ook speciale platenhoezen kopen om je LP’s te beschermen tegen stof en vuil.

Conclusie

Het vinden van goedkope LP’s is geen exacte wetenschap, maar met de juiste tips en trucs kun je geweldige vondsten doen zonder al te veel geld uit te geven. Of je nu op zoek bent naar zeldzame persingen of gewoon wilt genieten van de warme, analoge klanken van vinyl, er zijn talloze plekken om te zoeken. Dus ga op pad – wie weet wat voor schatten je zult vinden. De beste plaats om goedkope LP’s te scoren:

De beste plaats om goedkope LP's te scoren

De beste plaats om goedkope LP’s te scoren!

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp