[aws_search_form]
FAQ
 • IDEAL
 • Bankoverschrijving
 • PayPal
 • Mastercard
 • Visa
 • Klarna
 • Bankcontact
 • Sofort

Wat betekent Cut-Out en waarom wordt deze toegepast?

In de opname-industrie verwijst een uitsnede (cut-out) naar een sterk afgeprijsde of overgebleven kopie van een LP, 45-toeren single, cassettebandje, compact disc of ander item.

Toen lp’s het belangrijkste medium waren voor de commerciële distributie van geluidsopnamen, zouden fabrikanten de hoek omsnijden, een gat slaan of een inkeping toevoegen aan de rug van de hoes van onverkochte platen die door detailhandelaren werden teruggestuurd; deze “uitsparingen” kunnen vervolgens tegen een gereduceerde prijs worden doorverkocht aan platenhandelaren of andere verkooppunten. 45-toeren platen voor singles werden meestal met een gat door het label geboord, of met de stempel “CO”. Een speciaal gedeelte van een platenwinkel dat aan dergelijke items was gewijd, stond bekend als de cut-out bak of koopjesbak.

Toen banden en cd’s de lp’s verdrongen, veranderden de mechanismen voor het aangeven van een cut-out (uitsnede). Bij cassettes had men de neiging een gat te slaan of te branden door de behuizing en door het bedrukte inlegvel. Op cd’s (een praktijk die nog steeds voortduurt) wordt een gedeelte van verschillende grootte uit de rug van het doosje en de papieren tracklist gehaald. Andere methoden om cd’s te snijden zijn onder meer een gat door de barcode ponsen en een hoek van het voorste boekje afknippen.

Uitsnijdingen (cut-outs) worden doorgaans in de groothandel aan detailhandelaren verkocht als niet-retourneerbare artikelen, wat betekent dat de winkel ze niet voor terugbetaling naar de distributeur kan terugsturen. De markering dient ook om te voorkomen dat de detailhandelaar probeert het artikel met korting voor de oorspronkelijke volledige prijs te verkopen. Artiesten krijgen doorgaans ook geen volledige royalty’s voor cut-outs, aangezien ze worden verkocht tegen “promotie” -kosten, veel minder dan de reguliere verkoopprijs.

Afgezien van de fysieke schade aan de liner notes en/of de buitenverpakking, blijft de daadwerkelijke schijf (LP of CD) over het algemeen ongedeerd door het uitknipproces en klinkt precies hetzelfde als de oorspronkelijk verkochte opname.

Naast het gebruik door middel van een afgeprijsd artikel, wordt de uitknipmethode ook veel gebruikt door platenmaatschappijen om kopieën te markeren die voor promotioneel gebruik naar derden zoals radiostations en DJ’s zijn verzonden. Dit voorkomt dat ze via het retailkanaal worden geretourneerd voor terugbetaling.

Een soortgelijke uitschakelprocedure werd toegepast met het laserdisc homevideo-formaat en met de 8-track tapecartridge. Bij het laatste formaat werd meestal een klein kuiltjeachtig gat in het onderste labelgebied van de cartridge gebrand, meestal gemaakt met een verwarmde soldeerbout. De praktijk is ook uitgebreid naar dvd’s, Blu-ray-schijven en andere fysieke homevideo-formaten.

HDCD

 

HDCD staat voor High Definition Compatible Digital – een methode om 20-bit informatie op te slaan en weer te geven op een 16-bit systeem. Voor de betere kwaliteit is een cd-speler nodig die deze informatie kan extraheren, maar de schijfjes zijn wèl afspeelbaar op iedere cd-speler.

HDCD is veel aanwezig op de ‘betere’ audio-cdspelers, maar weinig cd’s gebruiken deze techniek.

De techniek is ontworpen en gepromoot door het kwaliteitslabel Reference Recordings.

In September 2000 is Pacific Microsonics overgenomen door Microsoft. Dit heeft er onder andere toe geleidt dat Windows Media Player 9 (en hoger) in staat is om het formaat te decoderen – af te spelen dus.

Technische Details
HDCD codeert 20 bits data in een 16 bits digitaal signaal door speciale dithering, audio filters en specifieke amplitude- en versterkings coderingen. In het ‘least significant bit’ van de 16 bits Red Book audio wordt een controle-signaal verstopt. Als een HDCD-decoder in een cd (of dvd) speler deze herkent, zal het als ook als hdcd worden gedecodeert; anders wordt het afgespeeld als normale cd.

“HDCD Peak Extension” past compressie toe in de pieken van het signaal dat hoorbaar is op een niet-hdcd systeem. Maar omdat de gebruikte HDCD encoders kwalitatief zo goed zij, zullen cd’s die ‘gemasterd’ zijn in hdcd altijd beter klinken – zelfs op niet hdcd spelers.

 


Hype-stickers zijn de hoesstickers die platenmaatschappijen gebruiken om specifieke nummers op een lp of cd te markeren of om de aandacht te vestigen op andere attributen, zoals Grammy Awards, meerdere lp’s en cd’s, muzikanten die op de opname voorkomen, enz.

VindCD koopt geen particuliere verzamelingen meer in. De reden hiervoor is dat er gebruik gemaakt wordt van vaste partners voor de inkoop  van tweedehands of nieuwe Cd’s en Lp’s. Ook daarbij zeer terughoudend gezien de enorme voorraad welke nog op de website geplaatste moet worden.

Een mini-LP is een cd-versie van iets dat oorspronkelijk werd uitgebracht als een 12″ (12 inch) vinyl-LP.

In veel gevallen is de verpakking superieur aan, of op zijn minst uitgebreider dan, de meeste vinylreleases. De reden hiervoor is dat veel vinyl-LP’s daaropvolgende vinylreleases waren inferieur aan de eerste vinylrelease (of misten in ieder geval enkele van de extra’s uit de eerste release – zoals ansichtkaarten, posters, songteksten enz.). Ze worden vaak “kartonnen hoezen” en “kartonnen hoezen” genoemd

. papieren hoezen” die uitsluitend van papier of karton zijn gemaakt (behalve de cd natuurlijk). Andere namen en afkortingen zijn onder meer: ​​”jpn lp sleeve cd” en “kami-jacket”. (De laatste hiervan is, denk ik, een indicatie dat ze worden door velen die ze verzamelen hoog gewaardeerd.)

Ze staan ​​ook bekend als “LP-replica’s”, omdat ze de neiging hebben om de originele verpakking van de eerste vinylrelease exact te repliceren.

Cd’s en Muziekcassettes

1 t/m 4

€ 3,95 (DHL)

€ 4,15  (PostNL)

5 of meer

€ 4,95 (DHL afhaalpunt)

€ 5,95 (DHL thuisbezorgd)

€ 6,95 (PostNL)

Gratis verzending vanaf € 50,-

Bij gratis verzending maken wij gebruik van DHL afhaalpunt of thuisbezorgd.

LPs tot 10 Kg

€ 4,95 (DHL Afhaalpunt)

€ 5,95 (DHL Thuisbezorgd)

€ 6,95 (PostNL)

 • Extra voordeel in onze koopjeshoek. Met Cd’s voor kringloopwinkel prijzen.

 • Veel aanbiedingen met flinke kortingen tot wel 50%.

 • Standaard 10% korting per mail na iedere bestelling.

 • Gratis verzending bij aankopen vanaf € 50,-

 • Snelle levering en zorgvuldige verpakking.