Winkelmand

Nieuws

De pianist Hendrik Jan van der Heiden komt met een nieuw piano-album ‘Miniaturen’

By 24 september 2019 No Comments

 

 

De pianist Hendrik Jan van der Heiden komt met een nieuw piano-album 'Miniaturen'

Miniaturen

Zojuist is een nieuw piano-album van pianist Hendrik Jan van der Heiden uit. De nieuwe release bevat 28 korte pianowerken, Miniaturen, karakterstukken in klassieke stijl door Hendrik Jan zelf gemaakt.

Hendrik Jan: ‘Ik ben geboren in Indonesië en geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Op jonge leeftijd moest ik orgel spelen van mijn vader. Mijn vader, dominee van een kerk, wilde persé dat ik orgel speelde. Echter ik wilde niet, maar mijn vader zette door. De eerste orgellessen gingen ook met traantjes gepaard. Mijn vader bleef erbij zitten, net zo lang tot ik het uit mijn hoofd kende. En zo kreeg ik uiteindelijk toch plezier en vloog door vele orgelboeken heen bij orgeldocent Frans van Tilburg (1933-2005). Van Tilburg stond de orgeltraditie van Jan Zwart, Feike Asma en Jan Bonefaas.

Hendrik Jan van der Heiden - 'Miniaturen'

De orgelbank

Hendrik Jan: “Van Tilburg had een grote groep leerlingen en was verbonden aan de Streekmuziekschool in de Alblasserwaard. Het was Frans van Tilburg die mij 7,5 jaren gedegen orgellessen gaf. Ik speelde op jonge leeftijd het ‘zware’ literaire werk voor orgel: Choral III van César Franck, de Tweede Symfonie van Charles-Marie Widor en bijvoorbeeld het Premiere Choral van Hendrik Andriessen. Op 14-jarige leeftijd werd ik 2e finalist van een landelijk orgelconcours en op 15-jarige leeftijd werd ik kerkorganist in Hardinxveld-Giessendam. Omdat mijn vader als predikant een beroep aan nam naar Kampen stuurde Frans van Tilburg mij door naar pianist / organist Klaas Jan Mulder (1930-2008.) “Ik was in de gloria, en ik wist het zeker Mulder zou me verder brengen in de muziek.” Een jongensdroom kwam uit. “Mulder werd mijn coach en echte muzikale gids.”

Klaas Jan Mulder, vaderfiguur en vriend

Hendrik Jan: “Bij Mulder heb ik meer dan 10 jaren privé-pianolessen ontvangen. Dat was meer dan één uur in de 14 dagen. Klaas Jan Mulder leerde mij hele klassiek repertoire spelen: Bach, Beethoven, Mozart, Schubert, Schumann enz. Mulder was voor mij een vaderfiguur en later een vriend. Hij was erg precies en streng. Ik moest erg hard studeren.”

Het was Klaas Jan Mulder die in zijn natuurtalent ‘geloofde’. Ondertussen ontving Hendrik Jan ook nog orgellessen van Jaap Zwart en Harm Jansen. Na het sterven van Mulder heeft Hendrik Jan nog diverse pianolessen gevolgd bij pianisten van Russische origine.

Romantiek

Hendrik Jan: “Nog steeds laat ik me graag inspireren door vele elementen van de

Romantiek. De piano als instrument is ten diepste enkel een onderdeel, het verlengde, van mijn eigen klankwereld en klankbeleving. Voor mij gaat het om diepere emoties die in woorden niet zijn uit te drukken, maar in klank. Dat klinkt heel persoonlijk, maar de klank, de pianoklank is ook persoonlijk.

Met deze miniaturen wil ik essentiële thema’s (ook uit het Christendom) met pianomuziek verbinden.

Ik ben een liefhebber van theologie en filosofie en lees af en toe nog wel eens een boek. Ook dat beïnvloed mijn muziek. Jaren lang heb ik in stilte aan mijn eigen klank gewerkt. En nu ligt mijn muzikale handtekening vast op het zilveren schijfje. Met veel voldoening kijk ik terug, maar het is nu openbaar. Zelf richt ik me op de toekomst”

Luwte

Hendrik Jan is een wat terug getrokken persoonlijkheid. “Ik leef heel sober en regelmatig en ik focus me enkel op de muziek”. Toch heeft hij in de luwte hard kunnen werken aan zijn eigen specifieke rustieke pianoklank, met hoorbaar invloeden van Klaas Jan Mulder. De generatie pianisten die er niet meer zijn: Sviatoslav Richter, Emil Gilels, Jorge Bolet, Vladimir Horowitz, Lazar Berman, Sergei Rachmaninoff, is voor Hendrik Jan een onuitputtelijke inspiratiebron.
De booklet van de cd ‘Miniaturen’ bevat ook een uitgebreide (theologische) toelichting over zijn nieuwste muziekstukken voor piano, met invloeden van Robert Schumann, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Pjotr Tschaikovsky. De cd Miniaturen is te koop bij  De Bazuin of kies voor direct bestellen.

De prijs is 15 euro.

VindCD

Author VindCD

More posts by VindCD